Stan i perspektywy rozwoju gospodarstw agroturystycznych na przykładzie powiatu

Producent:MK EBOOKI
Magazyn:jest
Kategoria:07. POZOSTAŁE [10]

Cena: 42.00 PLN




Pozostałe zdjęcia:

 
 

Nowość

Towar polecany

Zobacz dodatkowy opis
Dodaj do listy życzeń

Tytuł:  Stan i perspektywy rozwoju gospodarstw agroturystycznych na przykładzie powiatu

Liczba stron:  82, 

Cena:  42,00 zł, 

Kategoria:  Pozostałe, 

Wysyłka:  gratis (poczta elektroniczna),
Język publikacji:  polski,
Literatura:  tak
Przypisy:  tak
Format:  publikacja w formacie pliku PDF, do czytania na ekranie monitora za pomocą darmowego oprogramowania Adobe Reader, tekst można również kopiować do dowolnego edytora tekstu, np. Worda.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Opis

              Wieś polska, a tym samym powiatu mińskiego znalazła się w latach 90-tych w skomplikowanej sytuacji, wywołanej zmniejszeniem popytu, likwidacją PGR-ów, niedoborem niektórych środków produkcji, polityką celną i eksportową, wreszcie bliską perspektywą włączenia do Unii Europejskiej. Na uwarunkowania powyższe nakładają się zmiany w całej gospodarce kraju, a w szerszej perspektywie zbliżające się w skali globalnej przejście do nowej fazy rozwojowej: od społeczeństwa przemysłowego do społeczeństwa informatycznego.
              W procesach tych musi uczestniczyć wieś, ale nie może ona stracić swej tożsamości. Proces restrukturyzacji wsi powinien doprowadzić do optymalnego wykorzystywania wszystkich warunków i walorów lokalnych i uzyskania radykalnej poprawy efektywności gospodarowania i w konsekwencji osiągnięcia określonego wzrostu gospodarczego. Właściwie pojęta agroturystyka przyczynia się do ochrony wiejskiego stylu życia i wiejskich wartości kulturowych oraz podwyższania jakości produkcji zdrowej żywności.
Rolą swą agroturystyka może skutecznie realizować zwłaszcza w regionach gdzie występuje nagromadzenie cech niekorzystnych: dużo gleb nieurodzajnych, niska efektywność produkcji rolniczej, niedobory infrastrukturalne i niekorzystna struktura agrarna. 
              Agroturystyka jest działalnością turystyczną realizowaną w gospodarstwach rolnych. W krajach Unii Europejskiej formalnie traktowana jest ona jako dziedzina rolnictwa. Rozwój agroturystyki w powiecie mińskim w ostatnich latach jest bardzo znaczny, co stwarza potrzebę pilnego zajęcia się tą problematyką, zarówno z punktu widzenia potrzeb praktyki gospodarczej, jak i wypracowania naukowych narzędzi jej analizy. Z rozwojem agroturystyki łączy się tworzenie oraz unowocześnienie infrastruktury technicznej i społecznej na wsi. Powoduje to z kolei zmniejszenie izolacji ludności wiejskiej, czyniąc zarazem tę społeczność bardziej postępową, nowoczesną i otwartą.
              Głównym motorem rozwoju agroturystyki jest poszukiwanie przez producentów rolnych dodatkowych źródeł dochodu.
              W wyniku przemian systemowych gospodarki rolnictwo znalazło się w szczególnie trudnej sytuacji. Nastąpiło zubożenie znacznej części społeczeństwa, co zmniejszyło popyt na produkty rolne, w wyniku czego pojawiły się trudności ze zbytem, spadły relatywnie ceny produktów rolnych i dochody rolników. Trudności te dodatkowo jeszcze zwiększone zostały poprzez powrót na wieś osób zwalnianych z pracy w innych sferach gospodarki. A zatem poszukiwanie dodatkowych dochodów przez rolników stało się koniecznością.
W czasie niewielu lat agroturystyka stała się popularną formą wypoczynku, a tym samym dynamicznie rozwijającą się. Rośnie liczba usługodawców, powstają liczne stowarzyszenia, prowadzi się badania naukowe oraz różne typy szkoleń i kształcenia na poziomie średnim i wyższym, wydawane są książki, popularne publikacje, katalogi i poradniki. Większość tych działań, choć prowadzonych dość ekspansywnie, cechuje jednak relatywnie niski, a co najwyżej średni poziom zaawansowania: ekonomicznego, organizacyjnego, techniczno-materiałowego i naukowo-badawczego.
              Jednocześnie rozwój agroturystyki jest bardzo dobrze skorelowany z pilną potrzebą restrukturyzacji terenów wiejskich. Spadek potrzeb żywnościowych i konieczność obniżenia zatrudnienia w rolnictwie zmusza do poszukiwania nowych funkcji wsi i nowych form pracy dla ludności, czemu agroturystyka wychodzi naprzeciw, dając jednocześnie impuls do rozwoju zrównoważonego i modernizacji technicznej i kulturowej terenów wiejskich.
              Celem publikacji jest analiza stanu i perspektyw rozwoju gospodarstw agroturystycznych w powiecie mińskim. Do realizacji celu wykorzystano szereg najnowszych pozycji literatury, prasy, a także informacje pozyskane z badanych gospodarstw agroturystycznych. Zakres czasowy badań obejmuje kilka ostatnich lat. Podmiotem badawczym w pracy są gospodarstwa agroturystyczne w powiecie mińskim. Jako jedną z metod badawczych w niniejszej pracy zastosowano metodę opisową. Poza tym wykorzystano tutaj też metodę ankietową.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spis treści

WSTĘP

ROZDZIAŁ  I.
AGROTURYSTYKA W POWIECIE – UWARUNKOWANIA ROZWOJU
1.1. Atrakcyjność wiejskiej przestrzeni rekreacyjnej
1.2. Definicja agroturystyki
1.3. Rys historyczny agroturystyki
1.4. Ogólna charakterystyka powiatu "X"
1.5. Rola agroturystyki w rozwoju wsi powiatu "X"

ROZDZIAŁ  II.
ORGANIZACJA DZIAŁALNOŚCI AGROTURYSTYCZNEJ
ORAZ ZAGOSPODAROWANIE I URZĄDZANIE TERENÓW I OBIEKTÓW
2.1. Zagospodarowanie wsi o funkcjach agroturystycznych
2.2. Formy organizacji gospodarstw agroturystycznych oraz ich kategoryzacja
2.3. Rozmiary i rozmieszczenie bazy agroturystycznej powiatu mińskiego
2.4. Zagospodarowanie agroturystyczne gminy "X"
2.5. Przystosowanie działki siedliskowej
        2.5.1. Zieleń wysoka i niska
        2.5.2. Adaptacja budynku mieszkalnego
        2.5.3. Wyposażenie kwatery

ROZDZIAŁ  III.
ROLA I ZNACZENIE GOSPODARSTW AGROTURYSTYCZNYCH W POWIECIE "X"
3.1. Predyspozycje przestrzenne powiatu do rozwoju agroturystyki w przyszłości
3.2. Źródła finansowania działalności agroturystycznej
3.3. Badania ankietowe i bariery rozwoju agroturystyki w powiecie
       oraz kierunki jej rozwoju – wnioski po przeprowadzonej ankiecie
3.4. Agroturystyka w planach rozwoju jednostek samorządu terytorialnego (gmin)

ZAKOŃCZENIE

LITERATURA

SPIS RYSUNKÓW I TABEL

ZAŁĄCZNIK


Oprogramowanie sklepu: Sklepna5.pl
Ta strona używa plików cookies. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, w jaki sposób z nich korzystamy oraz jak je wyłączyć, kliknij [polityka cookies]. Aby ta informacja nie pojawiała się więcej kliknij [zgadzam się].